joancotxà.bloc.cat

Altre lloc Blocat | Xarxa de blocs catalans

24 nous Estats a Europa, des de 1900

El Cercle d’Estudis Sobiranistes ha penjat al seu nou web una animació que expressa d’una manera molt gràfica l’evolució del mapa polític europeu i que desmitifica el principi sagrat de la intangibilitat de les fronteres dels Estats.

En efecte, el mapa mosta l’any de naixement dels 24 Estats europeus nascuts des del segle XX, als quals s’hi podria sumar Armènia, Azerbaitjan i Geòrgia, que també són membres del Consell d’Europa i que van aconseguir la seva independència a principis dels anys 90. Ens trobem, per tant que 25 dels 48 Estats membres del Consell d’Europa (un 52%) s’han independitzat d’ençà del 1900, sense comptar la Santa Seu i Kosovo, que no són membres d’aquesta organització internacional. Un fet que, independentment de les circumstàncies de cada cas, ens hauria de fer entendre que el naixement d’una Catalunya independent no és una entelèquia que va en contra de la dinàmica d’integració política i econòmica d’Europa. De fet, és just el contrari.[@more@]

4 Comments

   Manel wrote @ maig 31st, 2008 at 12:47   

Si els del carrer de Nicaragua veuen aquest video tindràn un
cobriment de cor.

   Ferran wrote @ juny 8th, 2008 at 0:06   

Tinc el convenciment que el procés d’integració d’Europa afavoreix la formació de petits estats. No és possible fer funcionar una Europa formada per estats forts, perquè aquests sempre “escombraran cap a casa”. Europa només podrà tirar endavant com a “contenidor” d’estats petits, sense cap mena de dubte.

   cosplay wrote @ octubre 13th, 2010 at 8:00   

Si els del carrer de Nicaragua veuen aquest video tindràn un
cobriment de cor.

   Josep wrote @ febrer 14th, 2011 at 10:08   

En falten més: Danzig, Fiume, Trieste, Creta, Sarre… Fins i tot Bulgària, que fins 1908 no fou independent (abans era un principat autònom de l’Imperi Otomà).

La llista d’estats independents, proclamats i exercint la seua independència, supera els 50. Alguns de trist record, com el Regne de Croàcia (ustatxa, aliat dels nazis), d’altres de curta durada (Fiume, 1920-1924), d’altres que existiren intermitentment (Sarre, després de les dues guerres mundials, definitivament integrat a Alemanya el 1955)…

El més curiós és que, en aquest mateix segle XX, hi hagué més de 20 referèndums d’autodeterminació. Però la majoria d’aquests referèndums no va implicar cap proclamació d’independència (Gibraltar, Sarre, Alta Silèsia…)

Sorry, the comment form is closed at this time.